"A fi impreuna este un inceput, a ramane impreuna este un progres, a lucra impreuna este un succes." (Henry Ford, Fondator Ford Motor Company 1903)"
Detalii obtinere certificat energetic
Detalii obtinere certificat energetic
A. Ce acte sunt necesare pentru intocmirea unui Certificat Energetic?
I. Pentru apartamente
1. Extras de Carte Funciară - în copie
2. Releveul (schița, planul) apartamentului din documentația de intabulare – in cazul in care nu exista deja, se intocmeste de catre personalul nostru calificat in momentul vizionarii apartamentului - în copie.
2. Releveul (schița, planul) pe hârtie de ozalit, atașată contractului de vânzare - cumpărare între YYY SA și foștii chiriași, în anii 1990 când acestea s-au vândut, dacă există - în copie.
3. Documente de identitate proprietari actuali - în copie.
4. Orice alt document care conține informații tehnice despre apartament sau blocul în care se află apartamentul.
II. Pentru locuințele unifamiliale noi, parter sau parter+etaj (mansardă)
1. Proiectul tehnic al clădirii - copii după câteva piese din proiect, în special desene: plan parter, plan etaj (mansardă), secțiuni, fațade, plan de încadrare în zonă, plan de amplasament și pagini din memoriile descriptive (arhitectură, structură, instalații) din care să rezulte care este structura de rezistență a clădirii, structura elementelor de anvelopă perimetrale (pereți exteriori, planșeu peste parter, etaj (mansardă), placă pe sol, placa peste subsol) și tipul instalației de furnizare a căldurii și apei calde de consum.
2. Documente de identitate proprietari actuali - în copie.
III. Pentru locuințele unifamiliale existente din chirpici, nuiele+lut, etc.
1. Documentația de întabulare (Extras de Carte Funciară, Plan de amplasament și delimitare a imobilului, Fișa imobilului (tabel de mișcare parcelară), plan de în cadrare în zonă (dacă există)
2. Documente de identitate proprietari actuali - în copie.
B. De ce este obligatoriu sa ai un Certificat Energetic realizat de auditor energetic?
In Legea nr. 159 din 15 mai 2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, emisa de catre Parlament si publicata in: Monitorul Oficial nr. 283 din 20 mai 2013, se specifică:
“Art. 13^1. – (1) Pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii/unităţii de clădire pe care urmează să o cumpere/închirieze, după caz.
(2) La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul energetic, în original, noului proprietar.
(3) La data înregistrării contractului de vânzare-cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificat, iar originalul va rămâne în posesia proprietarului.
(4) Contractele de vânzare-cumpărare încheiate fără respectarea prevederilor alin. (1) sunt supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului civil.
Art. 13^2. – (1) Pentru clădirile care se construiesc, certificatul energetic se elaborează prin grija investitorului/proprietarului/administratorului, este prezentat de către acesta, în original, comisiei întrunite în vederea recepţiei la terminarea lucrărilor, se anexează, în copie, la procesul-verbal de recepţie şi constituie parte componentă a cărţii tehnice a construcţiei.
(2) Procesul-verbal încheiat cu ocazia recepţiei la terminarea lucrărilor şi neînsoţit de copia de pe certificat este nul de drept.
(3) Prin excepţie de la prevederile art. 13 şi 13^1, în cazul clădirilor care se vând înainte de efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, investitorul/proprietarul/administratorul pune la dispoziţia cumpărătorului date/informaţii în vederea evaluării performanţei energetice a clădirii/unităţii de clădire, cuprinse în documentaţia tehnică a acesteia, urmând ca la recepţia la terminarea lucrărilor să se aplice prevederile alin. (1).
Art. 13^3. – În scopul informării potenţialilor cumpărători sau chiriaşi, investitorul/proprietarul/administratorul clădirii/unităţii de clădire prevăzute la art. 7 alin. (1) va preciza în anunţurile de vânzare sau închiriere a acestora informaţii din certificat cu privire la indicatorii de performanţă prevăzuţi la art. 5.”
Certificatul se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri si este valabil 10 ani de la data eliberarii, inscrisa in certificat energetic, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea la care existe un certificat valabil, se efectueaza lucrari de renovare majora, ce schimba consumurile energetice ale acesteia.
Cerfificat Energetic pentru Apartament in Botosani ------------ Certificat Energetic pentru Cladiri in Botosani